homepagina Over Henk Montijn

Over Henk Montijn

De oorsprong van familie Montijn bevindt zich in de Franse Pyreneeën. Rond 1670 kwam de familie als hugenoten in Oudewater terecht. Vanuit daar is de familie Montijn uitgewaaierd. Prominente leden uit de familie Montijn zijn Jan Montijn (schrijver en kunstenaar), P. Montijn (President Directeur Shell) en J.F.L Montijn (schrijver Latijns woordenboek). Henk is de jongste telg uit een kunstzinnige familie. Zijn creativiteit ontwikkelde hij reeds op jonge leeftijd. Zijn roeping als schilder vond hij uiteindelijk via enkele bijzondere omwegen.

Henk Montijn is geboren in Dordrecht in 1961. Beide ouders zijn helaas jong gestorven. Henk groeide op als enig kind in Rotterdam Ommoord. Met zijn enigszins rebelse karakter is Henk van de ene na de ander middelbare school gegaan. Na de MTS bouwkunde heeft Henk besloten om toch het creatieve vak te kiezen in plaats van bouwkundig technisch tekenaar te worden. Voor hem dus geen technisch vak, zoals zijn vader, Ing. Theo Montijn, die tevens werkzaam was bij Shell en daarna bij de United Nations in Wenen. Henk ging leren aan het Grafisch Lyceum te Utrecht. Daar heeft hij het reclamevak geleerd, met als specialisme; grafisch design en illustreren. De reclamewereld bleek lange tijd de juiste plek voor Henk. Na dienstverbanden bij diverse reclamebureaus, startte hij in de jaren 80 zijn eigen reclamebureau.

Dit was het begin van enkele wilde jaren. Het reclamebureau was al snel goed voor een miljoenenomzet. Dit zorgde voor een nogal turbulente periode met feesten, drank en drugs. In 2009 is Henk zelfs een jaar in Brazilië voortvluchtig geweest, wegens nalatigheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Totaal berooid keerde hij terug.

Deze gebeurtenissen hebben de manier waarop Henk in het leven staat veranderd. Ze hebben de kunstenaar die altijd al in hem schuilde ontwaakt. Hij besloot zijn leven om te gooien en de reclamewereld de rug toe te keren.

Inmiddels is Henk alweer heel wat jaren kunstschilder. In zijn werken laat hij zich leiden door emotie. De schilderkunst van Montijn Art moet vooral niet realistisch zijn: dan kan het alles voorstellen en verveelt het nooit. Iedereen ziet iets anders in de schilderijen en zo moet het volgens Henk ook zijn. Na jaren van realistische illustraties in de reclamewereld laat Henk nu alleen nog maar zijn emotie spreken. Expressieve, abstracte en figuratieve werken met een veelzijdige stijl zijn het resultaat.